01-09-2020

Eigenaars van een tweede verblijf in Spanje zijn verplicht om een NIE-nummer aan te vragen. Dit identificatienummer is noodzakelijk om te kunnen kopen, je hebt het dus op voorhand nodig. Het is heel belangrijk dat dit correct wordt aangevraagd en dat je het document nadien goed bijhoudt. Maar wat is het NIE-nummer precies en waarvoor dient het? Lees even verder.

NIE-NUMMER IS VERPLICHT IDENTIFICATIENUMMER

NIE staat voor Número de Identificación de Extranjero, vrij vertaald als buitenlands identificatienummer. Je bent in Spanje verplicht dit nummer aan te vragen als je er bijvoorbeeld een auto of een woning koopt. Zonder dit nummer kan je notaris je aankoop van vastgoed in Spanje niet finaliseren. Koop je een woning met een andere partij of je partner, dan hebben alle eigenaars of kopers een NIE-nummer nodig.

Vergelijk het met je rijksregisternummer. Verwar het NIE-nummer echter niet met een identiteitsbewijs. Als je in Spanje wordt gevraagd om je te legitimeren, leg dan je Belgisch identiteitsbewijs én je NIE-nummer voor. 

HOE VRAAG JE EEN NIE-NUMMER AAN?

Het NIE-nummer dien je aan te vragen bij de Spaanse Policía Nacional, oftewel het commissariaat van de nationale politie. Je vindt in bijna elke gemeente een dergelijk kantoor. Op het desbetreffende formulier vul je je persoonlijke gegevens in. Via een ander document betaal je een taks aan een Spaanse bank. De hele procedure hoeft slechts een dag te duren, maar het kan soms wel wat langer duren voor je een afspraak kunt vastleggen. Via het plaatselijk politiekantoor verloopt de procedure echter wel eenvoudig en snel.

Je kan het NIE-nummer ook aanvragen in België via het Spaanse consulaat. Hiervoor moet je in Brussel zijn. Dit is de goedkoopste manier om je identificatienummer aan te vragen, maar ook wel de traagste. Voor een afspraak wacht je al snel twee maanden en na je afspraak ontvang je het nummer pas twee weken later via e-mail.

Er is nog een derde optie: je aanvraag voor het NIE-nummer indienen via een notariële volmacht. Zo kan je bijvoorbeeld je plaatselijke advocaat in Spanje de volmacht geven om je NIE-nummer aan te vragen en zo meteen de volledige transactie af te handelen. Dit kan je ook in België doen, maar dan dient de volmacht nog gelegaliseerd te worden, zodat de volmacht geldig is voor de notaris in Spanje. Dit is meteen de duurste en meest uitzonderlijke optie.

Het NIE-nummer ontvang je uiteindelijk op een officieel, groen A4-document.

HOU DIT DOCUMENT GOED BIJ!

Je hebt het NIE-nummer in Spanje voor diverse instanties nodig. Aanvaardt een instelling een kopie, maak dan een dubbeltje zodat je het origineel zelf kan bijhouden en niet verliest.

Hulp nodig bij de aanvraag van je NIE-nummer? Immo-Home helpt je graag verder met deze administratie. Zo ben je zeker dat alles tijdig in orde raakt voor de aankoop van jouw Spaanse droomwoning! Wil je het alsnog zelf doen, dan geven we je graag advies bij een persoonlijk gesprek over hoe je dit het beste aanpakt en waar je moet zijn. Maak hier vrijblijvend een afspraak.