01-09-2020

Voordat je een huis of appartement in het buitenland aankoopt, is het belangrijk om de fiscaliteit van buitenlands vastgoed goed te begrijpen. Je moet je woning immers aangeven zowel in België als in het land waar je vastgoed hebt gekocht. De belastingen die je erop betaalt, zijn dan weer afhankelijk van het al dan niet verhuren van het buitenlands pand. 

SPAANS VASTGOED LOKAAL AANGEVEN

Het spreekt voor zich dat de nationale overheid op de hoogte moet zijn van wie welk pand bezit in het eigen land. Als we Tenerife als voorbeeld nemen, dan betaal je daar jaarlijks de IBI, de Impuesto de Bienes Inmuebles. Elke eigenaar in Spanje betaalt deze belasting en is eigenlijk het kadastraal inkomen van het onroerend goed. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen residenten en niet-residenten. Deze belasting betaal je via een Spaanse bankrekening, die je verplicht moet openen als je vastgoed in Spanje koopt.

Als niet-inwoner van Tenerife betaal je bijkomstig ook nog de Impuesto sobre la Renta de no Residentes. Dit is een bijkomende taks die wordt berekend op basis van het reële of fictieve inkomen dat door de eigendom werd gegenereerd. Je wordt hiervoor niet door de overheid gecontacteerd, dus het is belangrijk om hier zelf tijdig aan te denken.

BELASTINGEN OP VERHUURD VASTGOED IN TENERIFE

Wanneer je ervoor kiest om vastgoed op bepaalde momenten van het jaar of altijd te verhuren, dan worden de bruto huurinkomsten belast aan 19% voor Belgen. Als niet-resident kan je geen enkele kost van de woning inbrengen. Dit percentage geldt voor periodes waarin de woning wordt verhuurd, in periodes van niet-verhuur betaal je de gewone inkomstenbelasting. Bij verhuur dien je kwartaalaangiftes in, alsook een vijfde aangifte voor de niet-verhuurde periodes.

BELASTINGEN OP NIET-VERHUURD VASTGOED IN TENERIFE

In geval van niet-verhuur, wordt de belasting berekend op een percentage van de belastbare waarde, gebaseerd op het kadastrale inkomen. Dit bedrag verschilt van gemeente tot gemeente en wordt beschouwd als een fictief inkomen. Hierop wordt eveneens een belastingtarief van 19% aangerekend. 

BUITENLANDS VASTGOED AANGEVEN IN BELGIË

Bezit je een woning of appartement in het buitenland, dan moet je jouw vastgoed ook in België aangeven. Je bent in België immers belastbaar op je wereldwijde inkomen, ook al verhuur je je eigendom in het buitenland niet. 

De Belgische overheid belast je niet op het bezitten van een buitenlandse eigendom, maar voegt de huurinkomsten of huurwaarde (bij niet-verhuur) toe aan je inkomsten. Hierdoor komen veel mensen in een hogere belastingschijf terecht, waardoor ze meer belastingen in België betalen. 

De fiscaliteit voor buitenlands en Spaans vastgoed is complex. Je moet als eigenaar zelf met veel zaken rekening houden. Bij Immo-Home zijn we gespecialiseerd in deze materie en geven we je graag persoonlijk advies bij de aankoop van een woning in het buitenland. Heb je hier vragen over, maak hier dan een vrijblijvende afspraak.