Waarom investeren in buitenlands vastgoed?

Investeren in buitenlands vastgoed wordt al jaren aangeraden. De Belgische spaarboekjes brengen immers niet veel meer op. 

Kiezen voor vastgoed in het buitenland biedt mooie kansen:

 • door corona kunnen bodemprijzen ontstaan en op vandaag zien we reeds aanzienlijke prijsdalingen
 • het vastgoed biedt een hoog rendement door hoge huurprijzen en een grote vraag naar huurwoningen/vakantieverhuur, zowiezo biedt je dit een hoger huurrendement dan in België!
 • lage registratierechten;
 • lage onroerende vastgoedtaks.

Het is echter wel belangrijk om de financiële situatie van het land waarin je vastgoed wil aankopen goed te kennen. 

Economische moeilijkheden kunnen dan wel leiden tot lagere prijzen, er is ook een grotere kans op corruptie en valse bouwvergunningen. Vandaar dat wij al deze zorgen en stress op ons nemen en wijzelf een “gestor” inschakelen (perfect Nederlandstalig en Spaanstalig) om alle administratie te dubbel checken!
 

Ontdek meer informatie in onze blog over investeren in buitenlands vastgoed.

Moet ik de aankoop van mijn Spaanse vakantiewoning aangeven bij de belastingen?

Ja, het is verplicht om in je Belgische belastingaangifte melding te maken van je Spaanse vakantiewoning én je Spaanse bankrekening. Het openen van een Spaanse bankrekening is noodzakelijk wanneer je vastgoed in Spanje aankoopt. De Belgische belastingdienst zal ook naar je huurinkomsten in Spanje vragen, of naar de huurwaarde indien het pand niet wordt verhuurd.

Om exact te weten hoeveel en wat moet aangegeven worden, kan je bij ons terecht.
 

Lees er meer over in deze blog over de fiscaliteit voor buitenlands vastgoed.

Wat zijn de fiscale gevolgen van een aankoop in Spanje/Tenerife?

België heeft een dubbelbelastingverdrag met Spanje. Dat betekent dat je niet dubbel belast kunt worden door zowel België als Spanje. Toch betaal je eigenlijk twee keer voor je Spaans vastgoed:

 • In Spanje betaal je belastingen op je eigendom dat zich in Spanje bevindt. De vermogensbelasting en de onroerendgoedbelasting worden hiervoor samengeteld.
 • In België betaal je in principe géén belasting op de inkomsten die je uit je onroerend goed in het buitenland haalt. Je belastingen worden berekend op basis van je netto-inkomen.
   

Lees er meer over in deze blog over de fiscaliteit voor buitenlands vastgoed.

Met welke kosten moet ik bij mijn aankoop van buitenlands vastgoed rekening houden?

De aankoopkosten voor buitenlands vastgoed verschillen per land. Ook in Spanje/Tenerife zijn er extra kosten aan de aankoop van een woning verbonden. Zo betaal je onder meer:

 • Spaanse belastingen op de aankoop van je tweede verblijf;
 • notaris- en registratiekosten;
 • een kost om elektriciteit- en watercontracten over te zetten;
 • eventuele erelonen van juristen of advocaten.

Van plan om een nieuwbouwwoning of een koop op plan aan te kopen? Dan zijn er geen registratierechten van toepassing. Je betaalt in dit geval wel 10% btw en een zegelrecht van 1,50% op de aankoopprijs. 

Als je dit vergelijkt met de 21% regel in België, dan maakt dit toch een verschil uit in uw beschikbaar budget.

Aankoop van een bestaande woning betaal je 10% registratie, afhankelijk van regio, want in Tenerife bedraagt dit slechts 6,5%.
 

Lees er meer over in deze blog over de fiscaliteit voor buitenlands vastgoed.

Ik wil graag de panden in Spanje bezichtigen, kan dat?

Natuurlijk, niemand koopt graag blind. 

Net daarom zorgen wij voor de nodige begeleiding.

Enerzijds wordt u afgehaald aan de luchthaven door onze collega die u dan begeleidt naar uw hotel of appartement. Anderzijds zal diezelfde collega u de dag nadien na het ontbijt, rond 10u, terug ophalen om dan die dag maximaal 6 “viewings” te doen van woningen/appartementen die we geselecteerd hebben voor jullie.


Zin om ondertussen ook wat cultuur op te doen in misschien wel de regio waar je binnenkort vaker zal vertoeven? Fantastisch! Spreek onze collega ter plaatse aan, want hij zal je ongetwijfeld van nut kunnen zijn met plaatselijke info!

¡Vamos!

Maak een afspraak om samen jouw bezichtigingsreis in Spanje te organiseren.
 

Welke jaarlijkse kosten en belastingen betaal ik voor mijn Spaanse woning?

Net zoals in België betaal je in Spanje/Tenerife algemene kosten. Denk maar aan water, elektriciteit, verzekeringen, internet … Daarnaast betaal je ook elk jaar belastingen op je Spaanse eigendom. De Spaanse belasting bestaat uit twee delen:

 • De Impuesto sobre Bienes Inmuebles (IBI, of ook wel onroerendgoedbelasting). Dit is een gemeentelijke belasting en bedraagt 100 tot 400 euro per jaar. Je kadastrale waarde wordt hiervoor als basis genomen.
 • De Renta of Impuesto sobre la Renta de Personas Físicas is het tweede deel. Ook hier is het bedrag gebaseerd op de kadastrale waarde en bedraagt deze 19% voor niet-residenten.

Maakt jouw pand deel uit van een complex of resort? Hou dan zeker ook rekening met gemeenschappelijke onderhoudskosten, net zoals in België ook de syndicuskosten deel uitmaken van het totale kostenplaatje.

Wil je in detail weten hoeveel je zou betalen voor een nieuw Spaans vastgoed? Lees alvast deze blog over Spaanse fiscaliteit en maak vrijblijvend een afspraak voor meer informatie.

Ik wil een Spaanse woning of een appartement in Spanje/Tenerife kopen om te verhuren.

Verhuren is altijd een goed idee. Ook wanneer er een grote crisis zou woeden, blijft de verhuurmarkt voor korte verblijven altijd intact. Weet ook dat Spanje en Tenerife tot op vandaag nog altijd één van de drie favoriete vakantiebestemmingen is! Vakantieverhuur is dus absoluut een aanrader.

Uiteraard kan je ook nog zelf in je Spaanse woning verblijven. Jij kiest als eigenaar op welke momenten je zelf aanwezig bent en welke maanden of weken je je pand wenst te verhuren. Als immokantoor helpen wij jou graag om de verhuur van je Spaanse vastgoed in goede banen te leiden.


Wil je meer weten? We gaan graag in gesprek met jou. Maak vrijblijvend een afspraak.

Welke aankooptermijn is van toepassing in Spanje/Tenerife?

In Spanje geldt er geen wettelijke of fiscale termijn, in tegenstelling tot in België, waarbij uiterlijk vier maanden na de dag van ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst de akte wordt ondertekend. In Spanje/Tenerife wordt de termijn contractueel door beide partijen bepaald, waardoor die aanzienlijk korter is dan in België.

In de praktijk verstrijken er doorgaans 1 à 2 maanden tussen de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst en de akte. Veel verkopers staan niet open voor langere termijnen. 

Hoe kan het dat de termijnen zoveel korter zijn dan in België? Wel, alle stedelijke en/of fiscale onderzoeken die moeten worden uitgevoerd, worden op amper een paar dagen tijd door een advocatenkantoor, door ons aangesteld en vaste partner in onze samenwerking,  in orde gebracht.

Toch liever een langere termijn? De banken zullen eerder een korte termijn willen toepassen, maar de meeste projectontwikkelaars aanvaarden vaak iets langere termijnen. Alles hangt dus af van het type aankoop en de persoon die je voor je hebt.

Graag meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

Welke verzekeringen heb ik nodig als ik in Spanje ga wonen?

In tegenstelling tot in België zijn er weinig verplichte verzekeringen in Spanje. Zo is de gezondheidszorg er helemaal anders dan hier en heb je de mogelijkheid om een zorgverzekering aan te gaan via de Seguridad Social (overheid) of een particuliere zorgverzekering af te sluiten. Dit is echter niet verplicht.

De autoverzekering en BA Auto zijn wel verplicht als je in Spanje een auto bezit. Daarnaast is de zorg- of ziekteverzekering sterk aangeraden, net zoals de multi-risk woonverzekering. Hiermee kan je onder meer verzekerd worden tegen brand, diefstal, schade aan je woning en dergelijke meer.

Graag meer informatie? Neem gerust contact met ons op.